Rolluiken bij vorst!!

 

Zolang het droog vriezend weer is, is er aan de buitenkant van het rolluik niets aan de hand, maar wanneer het buiten vochtig is, door bijvoorbeeld mist, is het oppassen!

 

Ook van binnenuit ventileren met gesloten rolluiken is een combinatie om mee op te passen!

 

Door het vocht van buiten, bijvoorbeeld door mist, én door vocht wat door van binnenuit ventileren ontstaat, kunnen de rolluiken gaan bevriezen! Het vocht kan tussen de lamellen komen te zitten en hierdoor is deze niet meer te bedienen. Wanneer er dan geprobeerd wordt het rolluik te bedienen, doordat je in de ochtend graag het rolluik weer omhoog wilt hebben, kan er schade ontstaan aan de lamellen.

 

Wat is vorstschade nu eigenlijk precies?

Door externe factoren wordt de rolvorming van de lamellen beschadigd.

 

Dit kan in 2 varianten omschreven worden;

• Bij de eerste variant zit er vocht aan en tussen de lamellen terwijl deze op elkaar zijn gestapeld. Het natuurlijke eigenschap van vocht dat gaat bevriezen is uitzetten. Dit zijn enorme krachten waar de aluminium lamellen niet tegen bestand zijn. Daardoor kan de rolvorming van de lamel dusdanig vervormen dat netjes op elkaar stapelen veelal niet meer gaat.

• Bij de tweede variant worden de lamellen die aan en in elkaar zijn vastgevroren gewoonweg uit elkaar getrokken. Dit heeft grote gevolgen voor de rolvorming van de lamellen, de groef wordt helemaal open gedrukt. Het stapelen en sluiten van de lamellen gaat niet meer en deze kunnen zelfs uit elkaar vallen.

 

Een veel gestelde vraag bij deze schade is, “Valt dit onder produktgarantie?” nee dit valt niet onder de garantie!

 

Wat te doen:

Smeer de rubbers van de geleiders in met zuurvrije vaseline.

Blijf bij de schakelaar, dan kunt u snel reageren indien het rolluik niet goed functioneert.

Bedien het rolluik niet eerder dan rond de middag, vaak heeft de zon zijn werk gedaan Let op !! Niet altijd, dus blijf alert. In principe geldt dit voor alle zonwering.